אודות המבצע
באשכול זה כונסו הקרבות שהתחוללו בשרון בשלב נטילת היוזמה.
מרחב השרון משתרע במישור החוף, מנחל הירקון בגבול תל אביב בדרום ועד נחל תנינים, מדרום להר הכרמל, בצפון. מרחב זה היה אחד האזורים המרכזיים של ההתיישבות היהודית החדשה, ובשל הרוב היהודי היו בו מעט תקריות אש וקרבות.
מרחב השרון היה באחריות חטיבת אלכסנדרוני, ובמסגרת תכנית ד' תפסו כוחות החטיבה במרחב תחנות משטרה ומחנות צבא שפינו הבריטים. כן נכבשו מספר כפרים ערבים, כגון כפר סבא הערבית בדרום השרון וכפר קרע בצפונו.
באזור בנימינה וזכרון יעקב פעל כוח של אצ"ל, שכבש ארבעה כפרים. במערב רמות מנשה כבש כוח של חטיבת גולני, שהמרחב היה תחת אחריותו, כפרים נוספים.
הקרבות בשרון החלו עוד בחודשי המלחמה הראשונים, ונמשכו גם בהמשך המלחמה, בשלב בלימת הפלישה.
כוח צה"ל בשרון ורמות מנשה בשלב נטילת היוזמה
חטיבת אלכסנדרוני הוקמה בדצמבר 1947, על בסיס כוחות ההגנה בישובי השרון. מפקדה הראשון היה דן אבן. לחמה בשרון, בחזית המרכז ובנגב.
חטיבת גולני, חטיבה 1, הוקמה ב-28 בפברואר 1948, לאחר פיצול החטיבה המרחבית לבנוני. מפקדה הראשון היה משה (מונטג) מן. החטיבה הופקדה על החזית הצפון מזרחית: הגליל המזרחי, עמק הירדן ואצבע הגליל.
הארגון הצבאי הלאומי (אצ"ל) נוסד בשנת 1931. בארגון היו כאלף לוחמים ומפקדם היה מנחם בגין. הארגון ערך פעולות עצמאיות, חלקן בתיאום עם כוחות ההגנה וחלקן ללא תיאום. החל מה-1 ביוני 1948 הארגון פורק ולוחמיו השתלבו בחטיבות צה"ל.