אודות המבצע
אשכול זה כולל את הקרבות שנערכו בירושלים בשלב האחרון של מלחמת העצמאות.
בשלב הקודם של מלחמת העצמאות, קרבות עשרת הימים, נערכו קרבות בירושלים בהן התהווה קו גבול החוצה את העיר, בין ירושלים המערבית בשליטת ישראל לירושלים המזרחית בשליטת ירדן. לפי גבול זה העיר העתיקה כולה, לרבות הרובע היהודי והכותל המערבי, נותרו בצד הירדני. הר הצופים נותר כמובלעת ישראלית בתוך השטח הירדני.
בחודשים האחרונים של מלחמת העצמאות נערכו מספר קרבות בקו המגע בין הצבאות. ביניהם היה ניסיון כושל של צה"ל לכבוש את ארמון הנציב, ומספר התקפות כושלות של הלגיון הערבי (צבא עבר ירדן) כנגד אחיזת ישראל במוסררה, בהר ציון ובחלק משכונת אבו טור.
ההפרות ההדדיות של ההפוגה השנייה לא הביאו לשינוי משמעותי בקו החזית.
בהשפעת מאמצי מתווכים מהאו"ם התנהלו מספטמבר מגעים בין מפקדי הכוחות להשגת הפסקת אש והסכם שביתת נשק. ב-30 בנובמבר 1948 חתמו משה דיין, מפקד ירושלים העברית, ועבדאללה אל תל, מפקד ירושלים הערבית, על הסכם "הפסקת אש כנה".
ב-3 באפריל 1949 נחתם הסכם שביתת נשק בין ממלכת עבר הירדן לישראל. גבול שביתת הנשק בירושלים, שנקרא הקו הירוק, התקיים עד מלחמת ששת הימים ב-1967.
כוח צה"ל בירושלים בחודשי המלחמה האחרונים
חטיבת עציוני, חטיבה 6, הוקמה בנובמבר 1947 על בסיס כוחות ההגנה בירושלים. מפקדה החל מינואר 1948 היה דוד שאלתיאל. לחמה בירושלים ובסביבתה.