אודות המבצע
אשכול זה כולל את הקרבות לבלימת פלישת צבא סוריה בגזרת משמר הירדן.
תחילה תוכננה הפלישה הסורית מגבול לבנון (במעבר בינת ג'בל - מלכיה), אולם בהמשך שונתה התכנית, והחטיבה הסורית פלשה מדרום רמת הגולן לעבר צמח. תכניתם הייתה לחבור אל כוח הפלישה מצבא עיראק שפלש באזור גשר, לנוע בציר העמקים לכיוון חיפה, ובכך לנתק את הגליל משאר השטח המיועד למדינה היהודית.
לאחר שנבלמה פלישת הצבא הסורי בעמק הירדן אורגן הכוח הסורי מחדש, וב-6 ביוני 1948 פלש דרך גשר בנות יעקב אל עמק החולה. תכניתו הייתה לחצות את העמק, לחבור אל צבא ההצלה שפעל מגבול לבנון ברכס מלכיה, ובכך לנתק את אצבע הגליל.
צבא סוריה פלש לישראל בכוח חטיבתי שכלל שני גדודי חיל רגלים, גדוד משוריין שבו פלוגת טנקים קלים ושתי פלוגות משוריינים, וגדוד תותחנים.
בצד הישראלי פעלו באצבע הגליל כוחות מחטיבת גולני ומחטיבת יפתח. בהמשך, ב-1 ביוני 1948 הוקמה חטיבת עודד (חטיבה 9) על בסיס גדוד 11 של חטיבת גולני, והיא קיבלה אחריות על אצבע הגליל. חטיבת גולני עברה להתרכז בקרבות בצפון השומרון וחטיבת יפתח הועברה לגזרת לטרון בחזית המרכז.
הקרבות באשכול זה כוללים מספר פשיטות אל יעדים בגבול ישראל וסוריה בעמק החולה, על מנת לייצב את קו הגבול, וכן את הקרבות עם הצבא הסורי בגשר בנות יעקב.
הצבא הסורי הצליח לכבוש את משמר הירדן וסביבתה, אולם לא הצליח להשיג את מטרתו להתקדם לעבר ראש פינה ולנתק את אצבע הגליל.
בהמשך המלחמה, בשלב קרבות עשרת הימים, נערך בגזרה זאת מבצע ברוש.
כוח צה"ל בבלימת צבא סוריה במשמר הירדן
חטיבת גולני, חטיבה 1, הוקמה ב-28 בפברואר 1948, לאחר פיצול החטיבה המרחבית לבנוני. מפקדה הראשון היה משה (מונטג) מן. החטיבה הופקדה על החזית הצפון מזרחית: הגליל המזרחי, עמק הירדן ואצבע הגליל.
חטיבת הפלמ"ח יפתח, חטיבה 11, הוקמה באפריל 1948 על בסיס גדודי הפלמ"ח שלחמו באצבע הגליל במבצע יפתח. מפקדה הראשון היה שמואל (מולה) כהן. החטיבה לחמה בכל החזיתות: באצבע הגליל, במרכז ובנגב.
חטיבת עודד, חטיבה 9, הקומה ביוני 1948. מפקדה הראשון היה אורי יפה. לחמה באצבע הגליל ובחזית הדרום.