פרדס חורי

אודות הקרב

פרדס ח'ורי [כיום 'חורשת סומכי'], היה שטח חקלאי על גדת אגם החולה, כקילומטר וחצי מדרום לקיבוץ חולתה. לאחר פעולות צה"ל בליל ה – 10/9 ביולי במסגרת מבצע 'ברוש', הצבא הסורי פתח במספר התקפות נגד לאורך כל הגזרה, מאגם החולה בצפון ועד ראש פינה בדרום. בתוך כך, פלוגה א' מגדוד 23, שתפסה בלילה הקודם את תל המעברה, נסוגה לכיוון צפון והתבססה בפרדס.

ב - 16 ביולי נערכה התקפה סורית נוספת על שלושה יעדים במקביל: ירדה, כראד אל ראנמה ופרדס ח'ורי, בפרדס היו באותה עת מחלקה בת שתי כיתות. ההתקפה החלה בירי מרגמות "3, ובחסותה התקדמו אל היעד משוריינים, חי"ר וטנקים. הטנקים תקפו ממערב למזרח ובמקביל המשוריינים חדרו את גדר הפרדס המזרחית. באותו זמן חי"ר סורי התקרב אל גדר הפרדס, ובינו לבין המגנים התפתח קרב שכלל השלכת רימונים. במהלך הקרב השריון הסורי חדר אל תוך הפרדס, והמקלע המחלקתי נפגע. המגנים נסוגו לחולתה בחיפוי שלושה מקלענים, שנפלו בשבי, בהם גם מפקד המחלקה. למחרת, הכוח הסורי ירה לעבר חולתה באש טנקים, שהסבה נזק לבתי הקיבוץ ולרפת. הפרדס נותר בידיים סוריות עד הסכם הפסקת האש בסוף מלחמת העצמאות.

מקורות:

אשל, צ', חטיבת "כרמלי" במלחמת הקוממיות, תל-אביב, 1973.

הדרי, ד', "פרשת קרב : מבצע 'ברוש' (9-18 ביולי 1948)", עלי זית וחרב ח', רמת אפעל, 2008. עמ'

176-141.

נתוני קרב: פרדס חורי
קרב במסגרת: מלחמת העצמאות
כחלק ממבצע: מבצע ברוש
חזית: צפון
מרחב בארץ: אצבע הגליל
תאריך: 16 ביולי 1948
שם מקום כיום: מצפון למשמר הירדן
סוג קרב: הגנה

עדויות מהקרב

עדות אברהם בר מפקד מחלקה בפלוגה א' מגדוד 23:

עמדותינו לא בוצרו כראוי, סבך קוצים הסתיר את כל שדה הראייה. כמו כן לא מוקש שטח ההפקר הן ע"י מוקשי נ"ט והן על ידי מוקשי נעל. הייתה גם אפשרות של הקמת גדר תיל הולמת את המקום.... ההבטחה מהאגפים הן המזרחי והן המערבי הייתה חלשה מסיבת אי יכולת להפריש אנשים לאותם מקומות.... בקרב עצמו לא היו כל אבדות, האבדות נגרמו בנסיגה.
(מתוך: הדרי, ד', "פרשת קרב : מבצע 'ברוש' (9-18 ביולי 1948)", עלי זית וחרב ח', רמת אפעל, 2008. עמ' 166)

תמונות

פרדס חורי | 

אתרי קרבות נוספים במבצע ברוש

חיפוש חדש