אודות הקרב
ח'רבת ירדה [ירדא, כיום מצפון מערב לישוב משמר הירדן] היא גבעה המצויה כשלושה קילומטרים ממערב למקום המושבה הנטושה משמר הירדן, ושולטת על כביש משמר הירדן-מחניים. לאחר פעולות צה"ל בליל ה – 10/9 ביולי במסגרת מבצע 'ברוש', הצבא הסורי פתח במספר התקפות נגד לאורך כל הגזרה, מאגם החולה בצפון ועד ראש פינה בדרום. בתוך כך, נכבשה ח'רבת ירדה, ושימשה את הסורים לקדם כוחות לקרבת קיבוץ מחניים ולירות עליו באש טנקים. בליל ה – 11/10 צה"ל השיב לידיו את המשלט וסיכל מספר התקפות נגד על המשלט למחרת.
ב - 16 ביולי נערכה התקפה סורית נוספת על שלושה יעדים במקביל: ירדה, כראד אל ראנמה ופרדס ח'ורי. ההתקפה על ירדה הייתה החזקה ביותר וכללה טנקים, חי"ר וארטילריה. במהלך הקרב הקשה, התגבורת אחרה להגיע וניסיון להדוף את השריון הסורי בתותחי נ"ט כשל. המחלקה שהגנה על המשלט, מפלוגה ג' של גדוד 22, נאלצה לסגת, ובמקומה הסורים התבססו במשלט. צה"ל חשש שהצבא הסורי ינסה להתקדם מערבה, יחסום את כביש 90, וינתק את הגליל העליון. על-כן, כיבוש מחדש של ח'רבת ירדה נתפס כפעולה הכרחית.
בליל ה – 18/17 נשלחה פלוגה ב', בפיקודו של איתמר בן ברק, מגדוד 23, לכבוש את ח'רבת ירדה. לפני ההתקפה הפלוגה ריככה את היעד באש מרגמות. המשלט נלקח בהתנגדות קלה, והמגנים הסורים ברחו. לאחר הקרב נמצאו במשלט גופות חללי צה"ל מגדוד 22, וחללי הצבא הסורי. באותו לילה וביום למחרת המשלט הופגז בארטילריה. מההפגזה הארטילרית נהרגו שלושה מחיילי הפלוגה. המשלט נותר בידי צה"ל עד סוף מלחמת העצמאות, ולאחריה.
בקרב נפלו שלושה לוחמים.
מקורות:
אשל, צ', חטיבת "כרמלי" במלחמת הקוממיות, תל-אביב, 1973.
הדרי, ד', "פרשת קרב : מבצע 'ברוש' (9-18 ביולי 1948)", עלי זית וחרב ח', רמת אפעל, 2008. עמ'
176-141.