אודות הקרב
קיבוץ רמת רחל נמצא בדרום ירושלים, במרחק כקילומטר עד שניים משכונות ירושלים הדרומיות, תלפיות וארנונה. הקיבוץ שלט באש על כביש ירושלים – בית לחם - חברון, ממערב לו, ובסמוך אליו היו מספר ישובים ערביים, שבחלקם התבססו אנשי כנופיות וירו על התחבורה העברית בסביבתם. הקיבוץ שימש את לוחמי ההגנה לירי לעבר התחבורה הערבית על אותו הכביש. ב-19 במאי נפתחה התקפה של הלגיון הערבי ופלוגה מצרית של האחים המוסלמים על הקיבוץ. ההתקפה נמשכה שלושה ימים והובילה לנטישתו בצהרי ה-22 במאי. באותו ערב כוחות ההגנה הצליחו להשתלט מחדש על הקיבוץ. הקיבוץ החליף ידיים פעם נוספת ב-23 במאי, ובסוף היום חזר לידי ההגנה.
ב-24 במאי חודשה ההתקפה הערבית על רמת רחל. בשעות הבוקר החלה הפגזה ירדנית על הקיבוץ ועל תלפיות וארנונה. בשעה 12:10 נערכה התקפה קרקעית על הקיבוץ מכיוון מנזר מר אליאס, ממזרח לקיבוץ, שנהדפה ע"י המגנים. בשעה 15:00 חודשה ההפגזה הארטילרית על הקיבוץ למשך כשעתיים. בסיומה נערכה התקפה רגלית מכיוון הכפר צור באהר, והתקפה נוספת מכיוון כביש בית-לחם – ירושלים, בסיוע מכוניות משוריינות. במהלך הקרב הכוחות הערביים הצליחו להשתלט על מזרח הקיבוץ, והמגנים נאחזו בבניין חדר האוכל במערב הקיבוץ.
התקפת נגד התארגנה בליל ה-25/24 ע"י פלוגה א', בפיקוד יהודה דריקסלר, מהגדוד החמישי של חטיבת הראל. כוח הפלמ"ח הצליח לחבור אל המגנים אך ניסיונותיו לכבוש מחדש את מזרח הקיבוץ לא צלחו. במהלך הלילה חדרו שני לוחמים ערביים לחדר האוכל, הרגו לוחם אחד ופצעו ארבעה. למחרת, ב-25 במאי, נהדפו שתי התקפות ערביות עזות על בניין חדר האוכל מכיוון מזרח, ובמהלך הקרב המגנים הסבו לאויב אבדות רבות. התקפת נגד נוספת נערכה בליל ה-26/25 במאי, לאחר הגעת תגבורת עם נשק נ"ט, להביורים ומרגמת דווידקה. ההתקפה הצליחה, וכוח הפלמ"ח השתלט על הקיבוץ. בין ה-24 וה-26 במאי שמונה לוחמי פלמ"ח ואצ"ל נהרגו ו-53 נפצעו. בהמשך מלחמת העצמאות הישוב הנטוש נותר בידיים ישראליות, ובשנת 1951 הקיבוץ הוקם מחדש.
מקורות:
בר-חיים, ע', בדרך אל רמת רחל, ירושלים, 1972.
לוי (לויצה), י', תשעה קבין: ירושלים בקרבות מלחמת העצמאות, תל-אביב, 1986.