אודות הקרב
אסדוד [כיום אזור תל אשדוד] הייתה עיירה ערבית בדרום מישור החוף. מאמצע מאי 1948 הצבא המצרי התבסס באזור מישור החוף הדרומי וצפון הנגב, והחל בהתקפת יישובי ספר יהודיים. ב-28 במאי הצבא המצרי התקדם לעבר העיירה אסדוד והתבסס בה. ניסיון לבלום את התקדמות הצבא המצרי באשדוד בליל ה-30/31 לא צלח, והוטל על כוח משולב של חטיבת גבעתי וחטיבת הנגב לערוך התקפה נוספת על המערך המצרי, שכונתה 'מבצע פלשת', ובוצעה לאחר עיכוב בליל ה-3/2 ביוני. בהתקפה זו השתתפו כ-1300 לוחמים משתי החטיבות, בסיוע שישה תותחי ארטילריה ופלוגת ג'יפים. מולם עמד כוח בן כ-2300 לוחמים מהצבא המצרי וכוח ערבי מקומי.
ההתקפה נערכה ב-3 מאמצים במקביל. כוח בפיקודו של צבי (צ'רה) צור תקף את ריכוז הכוח המצרי באזור גשר אשדוד [עד הלום], וכלל 2 פלוגות מגדוד 54 ופלוגה מגדוד 51. כוח אחר, בפיקוד אליהו כץ, מגדוד 57 של חטיבת גבעתי, שכלל 3 פלוגות מאנשי האצ"ל, תקף את אזור תחנת הרכבת, מדרום לגשר. כוח גדודי מוגבר מחטיבת הנגב, בפיקודו של יוחנן זריז תקף את הכפר אסדוד, וכוח פלוגתי נוסף נשלח לחסימת כביש אסדוד-מג'דל, במקרה בו תשלח לכפר תגבורת ממג'דל. המתקפה בכללותה נכשלה, והכוחות נסוגו עד שעות הבוקר למחרת עם נפגעים רבים, בהם כ-50 הרוגים.
הכוח שתקף את הריכוז המצרי באזור הגשר יצא מאזור גן יבנה, והתגלה בסמוך ליעד לאחר חצות. בשלב זה החליט המג"ד לפצל את הכוח ולתקוף במקביל ממזרח, היכן שהחלו חילופי אש עם האויב ומצפון מערב. שתי ההתקפות במקביל נתקלו באש עזה, שהסבה לכוח נפגעים רבים. בשעה 6:00 החלה נסיגה של אחת הפלוגות, והיתר נסוגו בשעה 9:00. לאחר סיום הקרב התברר ש 29 מלוחמי הכוח נהרגו, 34 נפצעו וחמישה לוחמים נפלו בשבי המצרי.
מקורות
אילון, א', חטיבת ,,גבעתי" מול הפולש המצרי, תל-אביב, 1963.
גבעתי, מ', בדרך המדבר והאש: תולדות גדוד 9, תל-אביב, 1994.
כהן, א', כהן, מ' ומנדלסון, ע', חטיבת הנגב במלחמת העצמאות, הוצאה עצמית, 2011.