קרבות נפילת גוש עציון

אודות המבצע

באשכול זה כונסו הקרבות שנערכו ביישובי גוש עציון בשלב נטילת היוזמה. 

גוש עציון שמדרום לירושלים כלל בשנת 1948 ארבעה יישובים: כפר עציון, משואות יצחק, עין צורים ורבדים. יישובי גוש עציון היו ממוקמים על הכביש בין חברון לירושלים, וחסמו לערבים את השימוש בדרך. הדרך היחידה אל הגוש עברה בעיר בית לחם ובכפרים הסובבים אותה, וכבר מראשית המלחמה נערכו קרבות על הקשר עם יישובי הגוש.

תוקפי גוש עציון היו הערבים המקומיים בסיוע פלוגה מהלגיון הערבי. הלגיון (הצבא של ממלכת עבר הירדן) היה כפוף לצבא הבריטי והיה אמור להתפנות מארץ ישראל עד ה-15 במאי, אולם חלק מהם לא עשו זאת והפלוגה בגזרת גוש עציון הצטרפה ללחימה של הערבים המקומיים.

על יישובי הגוש הגנו המתיישבים בסיוע כוחות ההגנה, מחטיבות הראל ועציוני, שנשלחו לעזרתם.

קרב ההכרעה על הגוש החל ב-12 במאי 1948. ביום זה כבשו הערבים את גבעת המנזר שממזרח לכפר עציון, ואת גבעת העץ השולטת על הצומת המרכזית שקישרה בין יישובי הגוש. למחרת כבשו הערבים את גבעת הסלעים ואת כפר עציון. חלק מהלוחמים נהרגו בקרב, אך מרביתם נורו לאחר שנכנעו.

למחרת, ב-14 במאי 1948, נכנעו מגיני שלושת היישובים האחרים. מרביתם נלקחו בשבי לירדן, משם חזרו ב-1949.

קרבות נפילת גוש עציון
מבצע במסגרת: מלחמת העצמאות
חזית: מרכז
מרחב: הרי יהודה
מתאריך: 4 באפריל 1948
עד תאריך: 14 במאי 1948
חטיבות לוחמות: חטיבת הראל, חטיבת עציוני,

כוח צה"ל בקרבות נפילת גוש עציון

חטיבת הראל

חטיבת הפלמ"ח הראל, חטיבה 10, הוקמה באפריל 1948, על בסיס גדודי הפלמ"ח שלחמו בדרך אל ירושלים. מפקדה הראשון היה יצחק רבין. החטיבה לחמה בדרך אל ירושלים, בירושלים ובנגב.

חטיבת עציוני

חטיבת עציוני, חטיבה 6, הוקמה בנובמבר 1947 על בסיס כוחות ההגנה בירושלים. מפקדה החל מינואר 1948 היה דוד שאלתיאל. לחמה בירושלים ובסביבתה.

אתרי הקרבות בקרבות נפילת גוש עציון

תמונות מהמבצע

חיפוש חדש