מבצע נחשון, קסטל

אודות הקרב

כפר הקסטל, היושב על פסגת הר הסמוכה לכביש לירושלים, היה מקור לירי תדיר על תנועת כלי רכב בכביש ועל מספר ישובים בסביבתו, ממערב לירושלים. בליל ה- 3/2 באפריל הכפר נכבש בידי כוח פלמ"ח ונמצא נטוש מתושבים. הגנת הכפר התבססה על כוח חי"ש מגדוד מוריה ובו 61 לוחמים.

ב-3 באפריל נפתחה מתקפה ערבית על הקסטל, המחצבה והמשלטים בסמוך אליה ע"י מאות לוחמים ערביים מאזור הכפרים בית-סוריק, סובא ועין-כרם. במהלך ההתקפה ננטש המשלט מדרום למחצבה, ונהרגו שלושה לוחמי הגנה.

בליל ה-5/4 באפריל חודשה המתקפה על המחצבה והמשלט מצפון לה ('בועז'), ובמקביל הותקפו יעדים נוספים במערב ירושלים, מוצא וארזה. בצהרי ה-6 באפריל ננטשו עמדות ה"הגנה" במחצבה, ובמשלט הצפוני, והמגנים נסוגו אל הקסטל. הערבים השתלטו על בניין המחצבה ופוצצו אותו. במהלך ה-6 וה-7 באפריל המתקפה על הקסטל נמשכה, והתישה את המגנים. למרות דרישות רבות לתגבורת, התגבורת היחידה שהגיעה לקסטל הייתה כיתת חי"ש אחת מפלוגת נעם.  ב-7 באפריל מצב המגנים הפך לקשה יותר, הלוחמים סבלו מעייפות רבה, מחסור במזון ובתחמושת. למחרת מוצב הקסטל נפל לידי הערבים תוך אבדות כבדות לאנשי ההגנה.     

 

מקורות:

לוי (לויצה), י', תשעה קבין: ירושלים בקרבות מלחמת העצמאות, תל-אביב, 1986.

נתוני קרב: מבצע נחשון, קסטל
קרב במסגרת: מלחמת העצמאות
חזית: מרכז
מרחב בארץ: הרי יהודה
מתאריך: 3 באפריל 1948
עד תאריך: 7 באפריל 1948
סוג קרב: הגנה

עדויות מהקרב

מרדכי גזית,

מפקד פלוגה א' בגדוד מוריה, מפקד מרחב הקסטל והמחצבה, על מצבם הקשה של אנשיו:

האנשים הגיעו למקום מהעיר כשהם כבר עייפים [...] בקסטל בלבד היו מוכרחים להחזיק 10 עמדות או 25 איש בתצפיות [...] אורגנה כיתה רזרבית אולם גם היא לא יכלה לנוח, כי היה עליה לפרק ולהעביר את חומרי הביצורים. האנשים ישנו על הארץ [...] המזון לא היה מספיק ולבסוף אזל כלל
(מתוך: לוי, י'. תשעה קבין: ירושלים בקרבות מלחמת העצמאות. עמ' 148-147)

תמונות

מבצע נחשון, קסטל | 

מבצע נחשון, קסטל | 

אתרי קרבות נוספים במבצע נחשון, הגזרה המזרחית

חיפוש חדש