סאריס

אודות הקרב

סאריס [כיום מחלף שורש] היה כפר ערבי בהרי יהודה, מדרום לכביש יפו ירושלים ובמרחק כ-2 ק"מ מדרום לנווה אילן. במסגרת מבצע 'נחשון', בליל ה-14/15 באפריל ניסה כוח מהגדוד הרביעי של הפלמ"ח (שהיה קרוי אז נחשון/2) לכבוש את הכפר סאריס, נתקל בירי ונסוג.

למחרת הכפר הותקף פעם נוספת. פלוגה ב', בפיקוד חיים פוזננסקי ('פוזה'), שימשה ככוח הפריצה אל הכפר. פלוגה א', בפיקוד אורי בן-ארי (בנר), חסמה את הדרך שבין בית-מחסיר [כיום בית מאיר] לסאריס מחשש להגעת תגבורת, וכוח נוסף סייע באש מקלעים ומרגמות מצפון לכפר. הכפר נכבש במהלך הלילה לאחר התנגדות מועטה, תושביו ברחו ובתי הכפר פוצצו. לקראת בוקר (16.4) התפתח קרב בין פלוגתו של בן ארי ותגבורת ערבית שהגיעה מבית-מחסיר, שנהדפה במרחק כ-500 מטר מהכפר ונסוגה. במהלך הקרב ירה כוח משמר בריטי במרגמות על נווה אילן, וסיור בריטי עבר במקום ללא התערבות. 

מקורות:

דגן, ש', ויקיר, א', פלמ"ח-"הראל": ספר לוחמי "הפורצים"- הגדוד הרביעי", ירושלים, 2004.

טבנקין, י', המפנה במלחמת העצמאות: מתקפת גדוד פלמ"ח "הפורצים" במבצעי נחשון והראל, רמת אפעל, 1989.

לוי (לויצה), י', תשעה קבין: ירושלים בקרבות מלחמת העצמאות, תל-אביב, 1986.

נתוני קרב: סאריס
קרב במסגרת: מלחמת העצמאות
כחלק ממבצע: מבצע הראל
חזית: מרכז
מרחב בארץ: הרי יהודה
תאריך: 16 באפריל 1948
שם מקום כיום: ממזרח לשורש
סוג קרב: כיבוש

עדויות מהקרב

עדות יוסף טבנקין,

מפקד גדוד הפורצים:

על ההחלטה להרוס את הכפר העיד יוסף טבנקין, מפקד הגדוד: "כיוון שלא יכולתי להשאיר יחידה בסאריס [...] החלטתי להרוס את הבתים ובכך למנוע בסיס ללוחמים הערבים [...] לרוב, כשנהרסו הבתים, נאלצו התוקפים לצעוד כעשרה קילומטרים כדי להגיע למקום. העדפתי על כן כיבוש הכפר וגירוש תושביו על השמדת כנופיה
(מתוך: לוי, י', תשעה קבין: ירושלים בקרבות מלחמת העצמאות, תל-אביב, 1986. עמ' 164).

תמונות

סאריס | 

סאריס | 

אתרי קרבות נוספים במבצע הראל

חיפוש חדש