אודות הקרב
תל עכו, המצוי מדרום מזרח לעיר, שלט על הדרך הראשית בציר החוף, ושימש כעמדת תצפית ואש של כוחות ערביים מקומיים שהגנו על העיר. לקראת סיום המנדט ופלישת צבאות ערב, התארגנה שיירת אספקה ותגבורת ליישובי הספר בגליל המערבי, חניתה מצובה ואיילון, שנועדה לפנות מהם את הכוחות הלא-לוחמים. תנועת השיירה חייבה את אבטחת ציר התנועה ליישובי הספר, וכיבוש הכפרים סמיריה, זיב ואל-בסה, במסגרת מבצע 'בן-עמי' ('אהוד'). בשלב ראשון, תוכנן להשתלט על התל כדי לאבטח את ציר תנועת השיירה, ולצורך כך אורגן כוח פלוגתי, בפיקוד אהרון אבנון. ההערכה הייתה שעל התל מגנים כפלוגת לוחמים מקומיים עם מרגמה.
הקרב החל בשעה 2:15 בליל ה-14/13 במאי. התל נכבש לאחר כשעה וללא התנגדות רבה. לאחר תפיסתו, פלוגת הלוחמים התבססה בו לקראת התקפת נגד. לאחר השעה 4:00 נערכו שתי התקפות נגד בהיקף של כמחלקת חי"ר כל אחת והתפתחו חילופי אש עם עמדות שונות בעיר עכו. במהלך חילופי האש שיירת התגבורת המשיכה בתנועה בסמוך לתל בדרכה צפונה. במקביל נערכו קרבות על כפרים ערביים נוספים בהמשך ציר התנועה.
מקורות:
אשל, צ', חטיבת כרמלי במלחמת הקוממיות, תל-אביב, 1973.

עדויות מהקרב
עדות אהרון אבנון,
מפקד פלוגת קורס המ"כים של חטיבת כרמלי:
החלטתי לתקוף את התל מן החזית. התקדמנו לעברו – שתי מחלקות מלפנים ואחת מאחור. עם הגיענו לחורשה שלפני התל נפתחה עלינו אש רובים; לאחר מכן הצטרפו אליהן גם מקלע בינוני ומרגמה. פקדתי להמשיך בהתקדמות בלי להשיב אש. המחלקות צעדו והד 160 הרגליים המתקדמות בשדה נשמע יפה באפילת הליל. על נקלה ניתן היה לטעות ולחשוב כי לא פלוגה אחת אלא כוח גדול יותר מתקרב אל התל לכבשו. הסתערנו וכעבור רגעים ספורים היה התל בידינו. המקלע הבינוני ומרגמת האויב נפלו שלל...
(מתוך: אשל, צ', חטיבת כרמלי במלחמת הקוממיות, תל-אביב, 1973. עמ' 161)
תמונות

עכו (תל עכו) |
