אודות הקרב
מירון [כיום, מושב מירון] היה כפר ערבי קטן בגליל העליון, מצפון מערב לעיר צפת. מתחילת 1948 הכפר שימש כבסיס עבור צבא ההצלה.
במבצע 'חירם', לכיבוש הגליל העליון מידי צבא ההצלה, תוכננה פעולה משולבת של מספר כוחות. חטיבת גולני פעלה בדרום הגליל, כרמלי פעלה באזור אצבע הגליל, והחטיבות 7 ו-9 פעלו יחדיו במרכז ומערב הגליל העליון. על חטיבה 7 הוטל לכתר את כוחות צבא ההצלה מדרום וממזרח, מאזור מירון וסעסע, ובמקביל חטיבה 9 נועדה לפעול מצפון ומערב, מאזור נהרייה מזרחה. בשלב הראשון הוטל על חטיבה 7 לפתוח את כביש צפת-מירון ולכבוש את מרכז הגליל העליון: הכפרים קדיתא, טביבא, מירון, סעסע, ספסף, ג'יש ובריעים.
במקביל לכיבוש הכפר קדיתא, גדוד 72, בפיקודו של ג'קי נור-סלע, נשלח לכיבוש הכפר מירון, בו היה כוח מצבא ההצלה, ולפיצוץ גשר על נחל מירון. הגדוד יצא בערב ה-28 לאוקטובר מצפת, והגיע לכפר מעט אחר חצות. ניסיונותיו לכבוש את הכפר כשלו, אך הגדוד הצליח לפוצץ את הגשר. כשעתיים לאחר מכן, לאחר הכשרת כביש צפת-מירון ע"י כוחות ההנדסה החטיבתיים, חודשה המתקפה על מירון בסיוע גדוד 79. הגדוד שלח מחלקה לתקיפת הכפר, ויחד עם גדוד 72 השתלט עליו סמוך לשעה 7:00 בבוקר ה - 29 לאוקטובר. יתר גדוד 79 המשיך לכיבוש הכפר ג'יש. ככל הנראה, חלק מתושבי הכפר מירון ברחו באמצע מאי, בעקבות הקרבות על העיר צפת. חמישה חודשים לאחר מכן, בתום מבצע 'חירם', הכפר התרוקן מתושבים ולוחמי אויב, ובהמשך הוקם על חורבותיו מושב מירון.
מקורות:
ברזנר, ע', ניצני השריון, תל-אביב, 1995.
דונקלמן, ב', נאמנות כפולה, תל-אביב, 1977.
חבקוק, מ', "הקרב המשולב במבצע "חירם". בתוך: אייל, י' וויסמן, ר' (עורכים), המלחמה המעצבת הראשונה, בן-שמן, 2018.
לוריא, ג', "מבצע ,,חירם" - סיפור המערכה" בתוך: מערכות 149, תל-אביב, 1963.