אודות המבצע
אשכול זה כולל את הקרבות שנערכו בפרוזדור ירושלים בשלב האחרון של מלחמת העצמאות. היו אלה קרבות השלמה למבצע דני, שנערך בחזית המרכז בשלב הקודם של המלחמה, שלב עשרת הימים (יולי 1948).
בחודשים יולי עד ספטמבר 1948 נערכו מספר קרבות לעיצוב הגבול בגזרה המרכזית, באזור שכיום הוא מקומה של העיר מודיעין. הקרב הקשה היה במשלט 219, סמוך לאתר קברי המכבים ביער בן שמן. המשלט נתפס בידי ישראל במהלך ההפוגה (בסוף חודש יולי), אולם בראשית חודש ספטמבר כבש כוח של הלגיון ערבי (צבא ממלכת עבר הירדן) את המקום מידי לוחמי חטיבת קרייתי.
מבצע ההר נערך בהרי ירושלים מ-19 עד 22 באוקטובר 1948. במבצע כבשה חטיבת הראל את השטחים בהם החזיקו כוח של האחים המוסלמים שהיה תחת פיקוד הצבא המצרי וכן כוחות ערבים מקומיים. במסגרת המבצע נכבשו שטחים מדרום לנחל שורק, בו עברה מסילת הברזל מתל אביב לירושלים, ובסיומו של המבצע התאפשרה הפעלה של הרכבת בקו בין בית שמש לירושלים.
במבצע יקב, שנערך במקביל למבצע ההר, תקפה חטיבת עציוני את רכס בית ג'אלה שמדרום לירושלים, במטרה להעביר לשליטת ישראל את קטע הרכבת העובר בקרבת מלחה.
ב-3 באפריל 1949 נחתם ההסכם לשביתת נשק עם ממלכת עבר הירדן. בהתאם להסכם הועברו מספר נקודות משליטה ערבית לשליטת ישראל, ולהיפך. קו הגבול שנקבע בהרי ירושלים בהסכם שביתת הנשק, שנקרא הקו הירוק, התקיים עד מלחמת ששת הימים בשנת 1967.
כוח צה"ל במבצע ההר וקרבות בפרוזדור ירושלים
חטיבת הפלמ"ח הראל, חטיבה 10, הוקמה באפריל 1948, על בסיס גדודי הפלמ"ח שלחמו בדרך אל ירושלים. מפקדה הראשון היה יצחק רבין. החטיבה לחמה בדרך אל ירושלים, בירושלים ובנגב.
חטיבת קרייתי, חטיבה 4, הוקמה בפברואר 1948, על בסיס כוחות ההגנה בתל אביב. מפקדה הראשון היה מיכאל בן גל. לחמה באזור תל אביב ובחזית המרכז.
חטיבת עציוני, חטיבה 6, הוקמה בנובמבר 1947 על בסיס כוחות ההגנה בירושלים. מפקדה החל מינואר 1948 היה דוד שאלתיאל. לחמה בירושלים ובסביבתה.