אודות המבצע
אשכול זה כולל את הקרבות שנערכו בחוף הכרמל בשלב עשרת הימים ולאחריו.
במישור חוף הכרמל שכנו מספר כפרים ערבים. נוכחותם קטעה את הרצף שבשליטת ישראל לאורך החוף, ומנעה את השימוש בכביש החוף (כיום כביש 4) בין זכרון יעקב לחיפה. בשלב הקודם של המלחמה, שלב בלימת הפלישה, נערכו קרבות במרחב זה, אך ללא הכרעה.
החל ב-16 ביולי 1948 תקפו כוחות מחטיבת כרמלי ומחטיבת אלכסנדרוני את הכפרים, וחלקם נכבשו: ביניהם כפר לם (כיום הבונים) ועין חוד (כיום עין הוד). בסופו של שלב זה נותר שטח מצומצם בשליטת הערבים ובו הכפרים: איג'זים, ג'בע ועין ע'זל (כיום - בשטח יער עופר).
פעולת צה"ל כנגד הכפרים המשיכה גם בתום עשרת ימי הקרבות ועם תחילת ההפוגה השנייה. המבצע לכיבושם נקרא מבצע שוטר, כדי לרמוז שמדובר בפעולת משטרה בשטח מדינת ישראל ולא במבצע צבאי. במסגרת המבצע כבשו ב-25 ביולי פלוגות מחטיבות שונות את שלושת הכפרים הערבים שנותרו במורדות המערביים של הר הכרמל.
כוח צה"ל בחוף הכרמל בשלב עשרת הימים ומבצע שוטר
חטיבת כרמלי, חטיבה 2, הוקמה בפברואר 1948, לאחר פיצול החטיבה המרחבית לבנוני. מפקדה הראשון היה משה כרמל. לחמה בחזית הצפון מערבית: הכרמל והגליל המערבי.
חטיבת אלכסנדרוני הוקמה בדצמבר 1947, על בסיס כוחות ההגנה בישובי השרון. מפקדה הראשון היה דן אבן. לחמה בשרון, בחזית המרכז ובנגב.
חטיבת גולני, חטיבה 1, הוקמה ב-28 בפברואר 1948, לאחר פיצול החטיבה המרחבית לבנוני. מפקדה הראשון היה משה (מונטג) מן. החטיבה הופקדה על החזית הצפון מזרחית: הגליל המזרחי, עמק הירדן ואצבע הגליל.