נגבה

אודות הקרב

קיבוץ נגבה, שהוקם בשנת 1939, היה ישוב ספר עברי, המצוי כשני קילומטרים מצפון לכפר הערבי עיראק סווידאן [כיום שדה יואב], בקרבת כביש מג'דל [אשקלון] – חברון [כיום כביש 35]. ב-21 במאי כוח של חיל המשלוח המצרי התמקם בקרבת הקיבוץ והקיבוץ הופצץ מהאוויר. משלב זה ועד סוף מלחמת העצמאות נגבה הפכה להיות ישוב חזית הצמוד למערך הצבא המצרי. ביומיים שלאחר מכן כוח מצרי ערך סיורים אלימים בקרבת הקיבוץ וירה עליו במקלעים ותותחים. ב-24/23 הקיבוץ הוטרד בצליפות מהישובים הערביים בסביבתו. הקיבוץ הופגז שוב ע"י המצרים ב-26/5, ואחד מחברי הקיבוץ נהרג. בליל ה-26/25, הקיבוץ תוגבר במרגמות 3 אינטש, שאפשרו להשיב אש על ריכוז כוחות אויב באזור.

ב-27 למאי הקיבוץ תוגבר בשתי מחלקות מפלוגה א' של גדוד 53 מחטיבת גבעתי, ופונה ממנו כוח לא לוחם. באותו לילה כוח אחר של חטיבת גבעתי פשט על מחנה ג'וליס וכפר ג'וליס הסמוך לו, המצויים מצפון מערב לקיבוץ, בכך נפתח נתיב בטוח לאספקה ותגבורת לקיבוץ, וסופקה הגנה לאגף הצפוני של הקיבוץ.

מקורות

איילון, א', חטיבת "גבעתי" מול הפולש המצרי, תל-אביב, 1963.

ללא שם מחבר, קול נגבה - יומן קרבות תש"ח , הוצאת הקיבוץ 1979. (הדפסה שניה)

פונדק, י' ואחרים, גדוד 53 (הפרברים) בחטיבת גבעתי: מלחמת העצמאות-תש"ח, הוצאת ירון גולן, תל-אביב, 2006.

 

נתוני קרב: נגבה
קרב במסגרת: מלחמת העצמאות
חזית: דרום
מרחב בארץ: מישור החוף הדרומי
מתאריך: 21 במאי 1948
עד תאריך: 27 במאי 1948
סוג קרב: הגנה

עדויות מהקרב

עדות ישראל טופל,

מפקד פלוגה א' בגדוד 53 של חטיבת גבעתי.

שמענו איפוא בצמא, מיד לבואינו, רשמים שונים מפי חברי המשק על כוחן של ההפגזה וההפצצה. אך למחרת התחלנו לומדים את הדברים מבשרינו. האוייב התמיד בהפצצותיו, בהפגזותיו ובסיוריו. ...מידי יום שכללנו את מערכת ההגנה.... כל זאת עשינו בתנאים קשים – עם נשק מועט ובלתי אחיד, ותחת הפגזות והפצצות, שמנעו מאתנו חיים מסודרים....
(מתוך: איילון, א', חטיבת "גבעתי" מול הפולש המצרי, תל-אביב, 1963. עמ' 64 – 65)

תמונות

נגבה | 

נגבה | 

אתרי קרבות נוספים בבלימת הצבא המצרי במישור החוף הדרומי, גזרת הציר הפנימי

חיפוש חדש