אודות הקרב
אסדוד [כיום אזור תל אשדוד] הייתה עיירה ערבית בדרום מישור החוף. מאמצע מאי 1948 הצבא המצרי התבסס באזור מישור החוף הדרומי וצפון הנגב, והחל בהתקפת יישובי ספר יהודיים. ב-28 במאי הצבא המצרי התקדם לעבר העיירה אסדוד והתבסס בה. ניסיון לבלום את התקדמות הצבא המצרי באשדוד בליל ה-30/31 במאי לא צלח, והוטל על כוח משולב של חטיבת גבעתי וחטיבת הנגב לערוך התקפה נוספת על המערך המצרי, שכונתה 'מבצע פלשת', ובוצעה לאחר עיכוב בליל ה-3/2 ביוני. בהתקפה זו השתתפו כ-1300 לוחמים משתי החטיבות, בסיוע שישה תותחי ארטילריה ופלוגת ג'יפים. מולם עמד כוח בן כ-2300 לוחמים מהצבא המצרי וכוח ערבי מקומי.
ההתקפה נערכה ב-3 מאמצים מקביל. כוח בפיקודו של צבי (צ'רה) צור תקף את ריכוז הכוח המצרי באזור גשר אשדוד [עד הלום], וכלל 2 פלוגות מגדוד 54 ופלוגה מגדוד 51. כוח, בפיקוד אליהו כץ, מגדוד 57 של חטיבת גבעתי, שכלל 3 פלוגות מאנשי האצ"ל, תקף את אזור תחנת הרכבת, מדרום לגשר. כוח גדודי מוגבר מחטיבת הנגב, בפיקודו של יוחנן זריז תקף את הכפר אסדוד, וכוח פלוגתי נוסף נשלח לחסימת כביש אסדוד-מג'דל, למקרה בו תשלח לכפר תגבורת ממג'דל. המתקפה בכללותה נכשלה, והכוחות נסוגו עד שעות הבוקר למחרת עם נפגעים רבים, בהם כ-50 הרוגים.
הכוח שתקף את תחנת הרכבת, נועד לשמש הסחה לשני המאמצים האחרים. לוחמי האצ"ל יצאו מהכפר בורקה [מדרום לגן יבנה], ובשעה 3:00 פתחו באש לא יעילה לעבר תחנת הרכבת וספגו אש מצרית. עם שחר, סמוך לשעה 5:00, התקבלה פקודת נסיגה. בהמשך אותו יום נערכה פעולה נוספת ע"י מחלקה מאנשי הגדוד באותה גזרה, לפיצוץ מצבור דלק בסמוך לתחנת הרכבת.
מקורות
אילון, א', חטיבת ,,גבעתי" מול ולש המצרי, תל-אביב, 1963.
גבעתי, מ', בדרך המדבר והאש: תולדות גדוד 9, תל-אביב, 1994.
כהן, א', כהן, מ' ומנדלסון, ע', חטיבת הנגב במלחמת העצמאות, הוצאה עצמית, 2011.
ניב, ד', מערכות הארגון הצבאי הלאומי במלחמה גלויה 1948-1947, תל-אביב, 1980.
תמונות

אסדוד (תחנת הרכבת) |


אסדוד (תחנת הרכבת) |
