אודות הקרב
העיר צפת, בירת הגליל המזרחי, הייתה עיר מעורבת יהודית-ערבית המוקפת כפרים ערביים. תושבי העיר וסביבתה היו מעורבים במאבקים בין קהילתיים, שבמסגרתם נפגעו רבים מתושבי העיר היהודים. לאחר עזיבת הבריטים את צפת, באמצע אפריל, נמסרו עמדות מפתח בעיר לתושביה הערביים, שתוגברו ע"י לוחמי צבא ההצלה. ניסיון הפלמ"ח לכבוש את העמדות האלו, ב-6 במאי, כשל.
בליל ה-10/9 במאי נערכה התקפה נוספת על העיר צפת ע"י הגדוד השלישי של הפלמ"ח. ההתקפה החלה בשעה 21:30 בריכוך הרובע הערבי באש מרגמות. בחסותה הותקפו שלושת היעדים החשובים בעיר, כשלכל אחד הוקצתה פלוגה. פלוגה א', בפיקוד שמואל כתבן, נשלחה לכבוש את גבעת המצודה שחצצה בין הרובע היהודי והערבי. פלוגה ב, בפיקוד איציק הוכמן, תקפה את בניין המשטרה העירונית, ופלוגה ג', בפיקוד ראובן נצר, תקפה את 'בית שלווה' ששלט על הכניסה לרובע היהודי.
ההתקפה על ה'מצודה' נערכה ראשונה, אך התקדמות פלוגה א' נבלמה נוכח אש אויב חזקה. מעט לאחר מכן ההתקפה חודשה, ובאמצעות מטולי פיאט הוסגו הכוחות הערביים ששלטו בה. במקביל, פלוגה ג' תקפה את בית שלווה, ונתקלה בהתנגדות קלה.
כיבוש בניין המשטרה היה מורכב יותר. לאחר ניסיונות ממושכים, לוחמי הפלוגה הצליחו לפרוץ את המחסומים ההיקפיים, וליצור פירצה בקיר בניין המשטרה. במהלך המתקפה נהרג בשוגג מפקד הפלוגה מאש כוחותינו. ההתקפה חודשה לאחר שסגן מפקד הגדוד לקח את הפיקוד על הפלוגה. הכוח הצליח להשתלט על הקומות התחתונות של הבניין, וניסה להכניע כ-15 לוחמים ערביים שהתבצרו בגג המבנה ונכנענו למחרת. בעקבות תפיסת היעדים כוח הפלמ"ח החל לסרוק את בתי הרובע הערבי וגילה שרוב תושבי העיר ברחו, והיתר גורשו על ידיו. במהלך הקרב על צפת נהרגו תשעה לוחמי פלמ"ח.
מקורות:
בן-פזי, ש' וקדיש, א', צפת – קהילה במלחמה, ירושלים, 2006.
ללא שם מחבר, יפתח אחוזת המלחמה: סיפורה של חטיבת יפתח פלמח, בת-ים, 1970.
פלד, א', צפת בתש"ח: יומן המערכה, ירושלים, 2006.
רדאי, א', הגדוד השלישי – סיפורו של 'גדוד הגליל' בחטיבת הפלמ"ח יפתח במלחמת העצמאות, מקווה ישראל, 2014.